Select Page

Biografie

Biografie Bird in a Glasshouse

”Een compositie om verliefd op te worden en van te houden.” – Art Rocks jury over ’Multiplied’

“Sfeervolle jazzy liedjes en kraakheldere vocalen van singer-songwriter Femke Ravensbergen.” – Read my World Festival.

Wat een fijne muziek, te gek!” –
Patricia Cronie, Radio 2

Ze ontbeet met de drie zonen van Hans Kazan voor een theateroptreden in Kazachstan, komt uit het verafgelegen dorp waar ook Daniel Lohues opgroeide en schreef in Amsterdam aangekomen een nummer onder begeleiding van Paul de Munnik en Sandro Assorgia van Van Dik Hout. Kortom, Bird in a Glasshouse heeft al wat van de wereld gezien. En dat hoor je. “Sfeervolle jazzy liedjes en kraakheldere vocalen” (Read my Worldfestival, Amsterdam).

Bird in a Glasshouse, alias Femke Ravensbergen, is alles behalve een doorsnee singer-songwriter. In plaats van een gitaar of piano, voert een viool de boventoon in haar muziek, die ze bovendien als contrabas en percussie-instrument gebruikt. Bird in a Glasshouse laat zich als muzikant en songwriter omschrijven als non-conformistisch, onderzoekend, origineel, creatief en multimediaal. Ze maakt pop-folk met een vleugje jazz en triphop. Met haar heldere stem en akoestische instrumenten creëert Bird in a Glasshouse een eigen wereld. Het resultaat van haar werk is een muzikale sfeer die mysterieus, krachtig en opgewekt is.

“Liedjes schrijven is het mooiste dat er is, soms kan ik verliefd worden op een nummer en het telkens opnieuw spelen. Dan weet ik dat het een goed liedje is”, aldus Femke. Teksten en verhalen verzamelde Femke op haar vele reizen. Vanuit haar geboorteplaats in Drenthe belandde ze uiteindelijk in Amsterdam. “Al rollend door de straten van Amsterdam worden ik en mijn fiets een liedjesmachine. Onderweg van de stad naar mijn huis krijgen de melodieën vorm.” In haar zelfgebouwde werkplaats in Bajesdorp, de broedplaats naast de Bijlmerbajes waar Femke sinds 2008 woont, maakt ze haar eigen muziek. Ook werkt ze daar aan haar eigen theatervoorstellingen en maakt ze decors en objecten voor andere makers. “Ik vind het magisch als er ineens ‘iets’ ontstaat uit ‘niets. Ik heb het geluk in een broedplaats te wonen waar dat voortdurend gebeurt”.

Bird in a Glasshouse won de finale van Art Rocks tijdens Noorderslag 2015 in Groningen en speelde al op talloze podia en festivals door heel Nederland. Zo stond ze eveneens in de halve finale van de Amsterdamse popsong competitie Mooie Noten en trad op in het voorprogramma van Kraantje Pappie op Oerol. Femke’s grote muzikale voorbeeld is Fink, “Ik hoop dat ik ooit een nummer met hem mag opnemen!”. Ook Portishead, Massive Attack, Andrew Bird en de Nederlandse Awkward I staan in het rijtje van grote voorbeelden.

Share This